Halka arzda böylesi görülmedi: Kasada para yok, imar planı yok, proje için izin yok

Posted by

Mevcut arsalarına proje vaadi ile halka arza giden Ahes GYO’nun Gebze’deki arsasının imarı olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca şirketin Gaziosmanpaşa’daki arsasının emsalinin sorunlu, Antalya’da Turizm Bakanlığı’ndan alınan arsanın ise ÇED başta olmak üzere izinlerinin tamamlanmadığı anlaşıldı.

Durumu tclira.com’daki köşesinde kaleme alan ekonomi yazarı Taylan Büyükşahin, “Ahes GYO’nun dönen varlıklarında ciddi bir gerileme var.” diyerek şöyle devam etti:

‘KASADA PARA YOK’

“Ani piyasa değişikliklerine karşı şirketler dönen varlıkları ile hızlı yanıt veriyorlar. Finansal krizlerde koruma sağlıyorlar. Sürdürülebilir iş yönetimi için dönen varlıkların önemi çok büyük.

Onaylı izahnameden bakalım…

Ahes GYO’nun 31.03.2024, 31.12.2023, 31.12.2022, 31.12.2021 tarihleriyle dönen varlıkları sırasıyla 251.000.713 TL, 254.860.076 TL, 264.290.811 TL 332.857.709 TL’dir.

Şirketin nakit ve nakit benzerleri kalemine baktığımızda, daha ilginç bir tablo ile karşı karşıyayız. 31.12.2021, 31.12.2022, 31.12.2023 31.03.2024 tarihleriyle nakit ve nakit benzerleri sırasıyla yaklaşık 81,6 milyon TL, 15 milyon TL, 1,8 milyon TL ve 1,6 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Yani neredeyse kasada para yok!”

Ahes GYO’nun vaatlerinde büyük tutarsızlıklar olduğunun altını çizen Büyükşahin, AHES GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekşi’nin basın açıklamasında halka arzdan elde edecekleri gelirin büyük bölümünü hayata geçirecekleri projelerin finansmanında kullanacaklarını ifade ettiği açıklamayı aynen aktarıyor.

Buna göre Ekşi, “Ülkemizin farklı illerinde gayrimenkul projelerimize devam edeceğiz. Pendik’teki projemize bu yılın son çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. 35.000 m2 kapalı inşaat alanına sahip projemizin %20’sinin konut, geri kalan %80 oranındaki alanının ise ticari olarak değerlendirilmesini planlıyoruz. Gebze’deki ticari projemize ise 2025 yılında başlamayı amaçlıyoruz. Yaklaşık 20.000 m2 kapalı alana sahip projemizin Gebze’deki önde gelen ticaret merkezlerinden biri olacağına inanıyoruz. Gaziosmanpaşa’daki 195 yataklı ve 5 yıldızlı otel projemizin inşaatına da bu yılın son çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Gazipaşa’daki 6.141 m2 büyüklüğünde arsa üzerinde ise her biri 200 m2 alana sahip toplam 12 villayı inşa etmeyi planlıyoruz. Havalimanına 15 dakika mesafede konumlanan deniz manzaralı villalarımızın, bölgede öne çıkan projelerden biri olacağına inanıyoruz. Yine Gazipaşa’da hayata geçirmeyi planladığımız toplam 2.100 yataklı 3 otel projemizin de inşaatına bu yılın sonuna kadar başlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

‘İMAR PLANI YOK’

İzahnameye bakıldığında, şirketin Gebze’deki arazisinde imar planlarının mahkeme kararı ile iptal edildiğini, bu kararın Danıştay tarafından da onaylandığını belirten Büyükşahin “Bölgede imar planı yok ve yapılaşma yasağı uygulanıyor.” dedi.

‘OTELLER İÇİN DE NİHAİ İZİN YOK’

Antalya Gazipaşa’daki projelerin de problemli olduğunu belirten Büyükşahin yazısını şöyle sürdürdü:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya Gazipaşa’da şirkete proje geliştirilmesi için arsa üst kullanım ön izni verildi. Adı üstünde ‘ön izin.’

Bu ön izinler iptal edilebilir. Ahes GYO’nun görevleri var, imar izinleri ve gerekli belgeler alınacak, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yükümlülüklerine uyulacak vs…

Şirket buradaki yükümlülüklerini yerine getiremeyebilir.

Otel projesindeki risklerin çok yüksek olduğunu izahnamede de net bir şekilde görüyoruz.

3 parselde 700’er yatak kapasiteli 5 yıldızlı oteller yapılması planlanıyor. Henüz izni dahi yok ama diyelim ki izin alındı… Bu ölçekte otellerin inşaat maliyeti, toplam halka arz gelirinin kat be kat üzerinde olur.

Nasıl bir finansman yöntemi olacak belli değil. Temel atmak kolay, önemli olan devamını getirmek…

Bir diğer sıkıntı da İstanbul Gaziosmanpaşa’daki arsada…

Taşınmazın emsali imar planlarına göre 1,80. Ancak Gaziosmanpaşa Belediyesi’nce onaylanan avam projede emsal 4,58’e aktarılmış.

Bu tip imar planlarının değiştirildiğini çok sık görüyoruz. Yerel seçimlerde Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin Ak Parti’den CHP’ye geçtiğini de hatırlatırım. CHP yönetiminin verilen kararları tek tek incelediği, hatta bazı ruhsatları hukuka aykırı bulup iptal ettiğini de not düşmek gerek…

HALKA ARZ GELİRİ NE OLACAK?

Ahes GYO arsa bulamazsa veya inşaatlara başlayamazsa ne olacak?

Az bir meblağ değil… 1.2 milyar TL’lik halka arz gelirinin yüzde 75’inin arsa ve inşaat finansmanında kullanılacağı belirtiliyor.

Paralar bankada mevduatta faiz getirisi için mi kullanılacak? Halka arz gelirinin reel değeri nasıl korunacak? Bu durum neden izahnamede açıklanmıyor?

Tüm bunların yanında önümüzdeki en az 2 yılda yaşanacak kredi, kur, faiz ve likidite riskleri de gayrimenkul sektörünü doğrudan etkileyecektir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir